Vallás

 • Dzsainizmus

  Dzsainizmus

  A dzsainizmus a világ egyik legősibb vallása, mely a 6. századtól egészen a mai napig folyamatosan jelen van Indiában. Alapítójának a ksatrija származású Mahávírát tartják, aki a számos előjoggal és nagy hatalommal rendelkező papi rend tanításai ellen lépett fel, és olyan tant hirdetett, melyszármazástól függetlenül mindenki számára lehetővé teszi, hogyDzsainizmus

 • Kereszténység Indiában

  Kereszténység Indiában

  Amikor keresztény országokra kell gondolni, legtöbbünknek elsők közt nem India szokott az eszébe jutni. Mégis, ha alaposabban végignézzük a statisztikákat, feltűnhet, hogy a hatalmas dél-ázsiai ország körülbelül 2,3 %-a keresztény hívőnek szolgál otthonául.

 • A bhakti

  A bhakti

  A bhakti, avagy a hindu miszticizmus a 7. században tűnt fel Dél-Indiában. Az első szekták különféle Viṣṇuhoz, illetve śivához kötődő misztikus költők munkásságát kanonizálták és alakították egységes rendszerekké. Az újonnan születő vallási

 • Hinduizmus

  Hinduizmus

  Bár a mindennapi szóhasználatból gyakran nem derül ki, a hinduizmus kifejezés nem egyetlen egységes vallási irányzatot jelöl, hanem több, egymástól különböző vallási hagyomány összefoglaló neve. A „hinduizmus” szó a XIX. században az angol gyarmatosítók révén terjedt el szélesebb körben.

 • Buddhizmus

  Buddhizmus

  A buddhizmus, bár Indiai eredetű vallás, az idők során mindinkább kiszorult szülőföldjéről. Közel félmilliárd követőjével azonban a mai napig Ázsia számos országában tölt be vezető szerepet, és a kontinensen kívül is növekvő népszerűségnek örvend.