Kereszténység Indiában

Amikor keresztény országokra kell gondolni, legtöbbünknek elsők közt nem India szokott az eszébe jutni. Mégis, ha alaposabban végignézzük a statisztikákat, feltűnhet, hogy a hatalmas dél-ázsiai ország körülbelül 2,3 %-a keresztény hívőnek szolgál otthonául.

Talán sokakat meglep az is, hogy Indiában a kereszténység a legrégebbi „idegen” (nem indiai eredetű) vallás. A biblikus hagyomány Szent Tamást tartja India apostolának. A dél-indiai Kerala tartományban a szír rítust követő ind kereszténység már az első század óta jelen van, és magukat Tamás apostol által megtérített keresztényeknek tartják. A valóság azonban minden bizonnyal eltér ettől. A Szent Tamáshoz kapcsolódó legendák arról tanúskodnak, hogy a „hitetlen apostol” Gondofarész nevű, Észak-Indiában uralkodó, pártus származású király udvarában járt, és ott tevékenykedett, így, a korabeli viszonyokat ismerve, valószínűtlennek tűnik, hogy Tamás apostol eljuthatott volna a déli területekre is.

Egyes nézetek szerint a keresztény hit a Római birodalommal folytatott kereskedelem során terjedt el a Malabár-partokon. Mások ezeket az úgynevezett Tamás-keresztényeket a Perzsiából a zoroasztriánusokkal együtt kiszorult keresztények leszármazottainak tartják.

Az indiai keresztény misszió második nagy hulláma a földrajzi felfedezések idején zajlott le. Vasco da Gama Afrikát megkerülve 1498-ban megérkezett Indiába. Gyakorlatilag ettől kezdve a portugálok jelen voltak a térségben. 1533-ban megalapították a Goa-i püspökséget, amely az indiai katolikus missziók központjává vált. Az ind szubkontinensen előbb a ferencesek, majd a náluk sokkal sikeresebben ténykedő jezsuiták vállalták magukra a misszió nemes feladatát. A korszak két kiemelkedő alakja Xavéri Szent Ferenc (Francisco de Jassu y Javier) és Roberto de Nobili volt.

A protestantizmus kicsit később, a 18. században érkezett meg Indiába. A különféle protestáns tanok elterjesztésében elsősorban a britek jeleskedtek. A lelkes térítők helyi nyelvekre fordították le a Bibliát, adott esetben ábécét dolgoztak ki ezek számára. A nagyfokú erőfeszítéseik jelentős mértékben hozzájárultak az indológia mint tudományág születésének előkészítésében.

A keresztény térítések eredményeképp India lakosságának körülbelül 2,3%-a Krisztus hívének vallja magát. Az indiai keresztények fele katolikus, akik főként Goában élnek. A protestáns nézetek különösen a törzsinek mondott lakosság körében örvendtek és örvendenek nagy népszerűségnek, a hagyományos indiai kereszténység pedig több irányzatra szakadva továbbra is jelen van Keralában.

Szerző: Száler Péter

1 thought on “Kereszténység Indiában

  1. Koszper Vilmos says:

    A brit protestantizmusnak más az alapja, mint a lutheránus vagy a kálvinista protestantizmusnak.
    Vannak-e jelentős számban lutheránusok (evangélikusok) vagy kálvinisták Indiában és mióta?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük