Márciusi program (2021)

Kedves Barátunk!

Ritkán hallunk dél-indiai nyelvvel foglalkozó előadást a Baráti Társaságban. Ezért külön öröm, hogy e havi előadónk témája az ótamil irodalom.

Vendégünk: Ferenczi Roland,  indológus

Téma:          Az ótamil szangam-irodalom rövid története a pálmafáktól a könyvtárakig

Időpont:       2021. március 17, szerda, 17.30

Helyszín:    https://eoibudapest.voxomos.ai/MIBT

A téma

Hogyan lett az ókori dél-indiai bárdok énekéből írott szöveg? Hogyan lett az írott szövegből kanonizált korpusz? Hogyan és kik másolták a kéziratokat évszázadról-évszázadra? Értették-e az ótamil szövegeket középkori olvasóik? Hogyan lett a pálmalevél kéziratokból nyomtatott szövegkiadás? Hogyan hatott a tamil irodalmi reneszánsz Dél-Ázsia politikai életére? Milyen kihívásokkal néz ma szembe az ótamil költemények fordítója? Előadásom többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben megkísérel rövid bevezetést nyújtani az elfeledett és újra felfedezett ótamil szangam-irodalom több évezredes történetébe.

Az előadóról

Ferenczi Roland az ELTE BTK Ókortörténeti Doktori  Programjának és az Universität Hamburg Indologie (South Asian Studies) doktori programjának doktorandusza. Érdeklődési területe az ótamil irodalom és az ókori dél-indiai királyságok története, különös tekintettel az indo-római kereskedelmi kapcsolatokra. Jelenleg a Patiṟṟuppattu c. ótamil antológia fordításán dolgozik.

Erre a virtuális találkozóra is, melyhez bárhonnan lehet csatlakozni, szeretettel várunk mindenkit.

Üdvözlettel,

Debreczeni Emese

főtitkár