Februári program (2021)

Kedves Barátunk!

Októberben a szikhekről,’ Indiai oroszlánjairól’ hallottunk. E havi előadásunk egy különleges népcsoportról, a nepáli gurkhákról szól, akik szintén bátorságukról híresek.

Vendégünk: Varga Csaba Béla

Téma:          A Himalája legyőzhetetlen gyermekei – kalandok öt világrészen

Időpont:       2021. február 17, szerda, 17.30

Helyszín:     https://eoibudapest.voxomos.ai/MIBT

A téma

A 19. század elején India fejedelmei és a brit hódítók egyforma döbbenettel tapasztalták, hogy Nepálban él egy olyan nép, ami nemhogy tőlük, de az égadta világon semmitől sem fél! Az előadásból kiderül, hogy ezeknek a vad hegyi törzseknek a gyermekeiből miként lettek Viktória királynő leghűségesebb harcosai, sőt testőrei. Képzeletben ellátogatunk a himalájai helyőrségekbe és megnézzük, hogyan éltek Indiában a gurkha családok. Részt veszünk színpompás ünnepeiken és elkísérjük őket túl a „fekete vízen” is, Afrikába, Angliába, „Ázsia halott szívébe”, de a verőfényes trópusokra is, ahol minden szóba jöhető ellenfél hamarosan már rettegett a gurkhák haragjától.

Az előadóról

Varga Csaba Béla, kilenc könyv és körülbelül 220 ismeretterjesztő cikk szerzője, az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott. Mindenek előtt ázsiai és hadtörténeti témákkal foglalkozik. Olyan érdekességeket – nepáli gurkhák, indiai hősök a két világháborúban, a Nagy Játszma Ázsia szívében, India hadtörténete – igyekszik bemutatni, amelyeket nem igazán ismer a hazai közvélemény, sokszor még az adott nagyobb témakör iránt amúgy érdeklődő olvasó sem.

A nyolcvanas évek derekán kelt útra a varázslatos Napkelet felé, és az ezredfordulót követően öt évig Indiában élt, ahova – amikor csak lehetséges – igyekszik minél gyakrabban visszatérni. A briteket és a független indiai államot szolgáló gurkhákról a Nepál harcosai, úti élményeiről, indiai éveiről a Varázslatos Napkelet című könyvében írt részletesebben.

Erre a virtuális találkozóra is, melyhez bárhonnan lehet csatlakozni, szeretettel

várunk mindenkit.

Üdvözlettel,

Debreczeni Emese

főtitkár