Áprilisi program (2021)

Kedves Barátunk!

Áprilisi vendégünk  régészként  évek óta részt vesz az Indus-völgyi civilizáció kutatásában. Az egyelőre még sok titkot rejtő kultúra feltárásának legújabb eredményeiről hallunk beszámolót.

Vendégünk: Dr. Jeney Rita, régész-indológus

Téma:          Írás volt-e az Indus-írás?

Időpont:       2021. április 21., szerda, 17.30

Helyszín:     https://eoibudapest.voxomos.ai/MIBT

A téma

India legősibb városias jelleggel rendelkező kultúrájának, az Indus-völgyi civilizációnak az írása a mai napig megfejtetlen. Az írásjelek legnagyobb számban apró, négyzet alakú, zsírkőből készített pecsételőköveken maradtak fenn. Ezek a tárgyak már több mint 100 éve izgalomban tartják a kutatókat, aminek eredményeképpen számos megfejtési javaslat született. Az Indus-írás ismeretlen kódját többféle módszerrel és megközelítéssel próbálták már feltörni, mígnem egy kutatócsoport azzal a felvetéssel rukkolt elő, hogy az Indus-jelek talán nem is nyelvet rögzítettek. Milyen fogadtatást kapott az írástudatlan harappáiak elmélete, akiknek 4500 évvel ezelőtt élt zsírkőfaragóik továbbra is megoldatlan kérdésekkel szembesítik a 21. század technológiájával felszerelt kutatóit?

Az előadóról

Jeney Rita az elmúlt két évtizedben számos alkalommal vett részt az Indus-civilizáció feltárását célzó régészeti kutatásokon Indiában. Doktori disszertációját az Indus-civilizáció kutatástörténetének egyik meghatározó, Stein Aurél által vezetett expedíciójáról írta az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, az indiai Deccan College-dzsal együttműködésben.

Erre a virtuális találkozóra is, melyhez bárhonnan lehet csatlakozni, szeretettel várunk mindenkit.

Üdvözlettel,

Debreczeni Emese

főtitkár