Szeptemberi program (2019)

Kedves Barátunk!

Ebben a hónapban megvalósítottuk a régen tervezett nagykanizsai Brunner-kiállítás megtekintését. A kirándulás igen jó hangulatban, Tugya Beátának, a kiállítás kurátorának kitűnő szervezésében, Dr. Lázár Imre nagyszerű kísérő előadásával zajlott.

Szeptember havi programunk azért nem marad el. Ebben a hónapban a Társaságunkban rég nem látott nemzetközi hírű szitárművész tisztel meg bennünket, akinek előadása mindig különleges élmény.

Vendégünk:           Tóth Szabi, szitárművész

Az előadás témája: Egy zenész viszontagságai az indiai állami megbízások
tengerében

Időpont::                2019.szeptember 25,   szerda, 17.30

Helyszín :               Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza utca 54. félemelet

A témáról:

Az egész egy telefonhívással kezdődött. Három különleges állami megbízás: a Kumbh Mela, Chitrakoot Watershow és a Ramayan Múzeum projektjeihez kérték fel Szabolcsot zeneszerzőnek. Azonnal dönteni kellett, ha nem akar lemaradni ezekről a különleges munkákról. Együtt dolgozhatott Pan Nalin filmrendezővel (Szamszára [https://www.imdb.com/title/tt0196069/], Virágok völgye [https://www.imdb.com/title/tt0392883). Ugyanakkor sem a munka, sem a körülmények nem egyszerűek. Hogyan értheti meg egy magyar zenész, hogy milyen zenei, dallam, vagy harmonikus elvárásai vannak a világ túlsó felén élő megbízóknak, különösképp, amikor az ilyen szintű állami megbízásokat teljesen átszövi a politika. Mit jelent magyar zenészként, zeneszerzőként bekerülni a Bollywood-i gépezetbe?

Olyan történeteket és zenei példákat hallhatunk majd, amikért Indiába kéne ellátogatni, vagy – mivel a Ramayan Múzeum még megnyitás előtt áll – nem is nyilvánosak.

Az előadóról: 

„A szitárja valóban dalol! A játékából sugárzik a kreativitás és a jókedv.”                             Dr. Veer Bhadra Mishra, a Sankat Mochan Zenei Fesztivál igazgatója 

Kiváló zenész, nemzetközi hírű szitárművész. A világhírű Pandit Rajeev Janardan magántanítványa. Az Allahabadi Zeneakadémia a “Sangeet Prabhakar”, azaz a Klasszikus Zene Napja címmel tüntette ki.

Az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ szitártanára. Indiában dolgozott Pan Nalin filmrendezővel is (Samsara, Virágok völgye), illetve olyan projektekhez szerzett zenét, mint a 2019-es Kumbh Mela (legrégebbi és legnagyobb vallási zarándoklat a földön), vagy a Chitrakoot Ramayan Múzeum.

Az indiai előadóművészetekről szóló előadásait a budapesti Zeneakadémia mellett több európai és indiai egyetemre is meghívták. Szitárművészként többször adott koncertet az Indiai Nemzeti Televízióban. Rendszeres szereplője a nyugat-európai, amerikai színpadoknak, ahol kiváló, indiai tablások kísérik játékát.

Több, mint 30 lemezen játszott. Szerzeményei számos díjat nyertek el idehaza és külföldön egyaránt.

Alap címmel 2003 óta van hetente jelentkező indiai klasszikus zenei műsora a Tilos Rádióban, ami Magyarország legrégebbi és legsikeresebb közösségi rádiója.

Tovább olvasható a művész gazdag munkássága az alábbi linken: http://tothszabi.hu

Mindenkit szeretettel várunk.

Üdvözlettel,

Debreczeni Emese

főtitkár