Februári program (2020)

Kedves Barátunk!

Jól ismert előadó érkezik hozzánk és ezúttal is olyan témával, amiről eddig nem hallhattunk.

Vendégünk: Dr. Pap Ágnes, történész

Téma: Az 1911-es koronázó darbár Delhiben – Ferenczy Árpád tudósításai alapján

Időpont: 2020. február 19, szerda, 17.30

Helyszín:Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza u. 54. magasföldszint

Előzetes a témáról:

Ferenczy Árpád (1877-1927) kiváló jogász volt, Sárospatakon, majd Kolozsvárott tanított jogot, később pedig a budapesti tudományegyetem rendkívüli tanára lett.  Amellett, hogy számos jogi cikket publikált, neve szépíróként is ismertté vált. A Nirvána felé című regénye magyarul jelent meg, külföldön pedig Kunala című mesegyűjteménye és A hangyák (The Ants of Timothy Thümmel) című regénye látott napvilágot. Az utóbbi kapcsán Palágyi Lajos plagizálással is megvádolta őt.

Ferenczy 1911-ben látogatott első alkalommal Indiába. Akkoriban éppen Londonban tanulmányozta a brit jogrendszert, és az indiai államtitkár hívta meg a Delhiben tartandó koronázási darbárra, amelyen India császárává koronázták V. Györgyöt. Erről az eseményről a Budapesti Hírlapot is tudósította Ferenczy, 19 írása jelent meg a lapban. A darbár szó ünnepi fogadtatást vagy hódolatbemutatást jelent, a ceremóniával a britek az indiai mahárádzsák ünnepi darbárjaira kívántak utalni, amelyek mindig fényes külsőségek közepette folytak le. Az 1911-es koronázó darbár volt az első, amelyen az uralkodó személyesen is megjelent, korábban Viktóriát és VII. Edvárdot az alkirály képviselte.

Ferenczy később is közölt indiai vonatkozású cikkeket a Budapesti Hírlapban. Az első világháború után előbb Londonban élt, majd Ceylonban telepedett le és itt is halt meg buddhista szerzetesként.

Előadásom az 1911-es koronázó darbár történéseit mutatja be Ferenczy Árpád cikkei alapján, de emellett a korábbi koronázó darbárokat (1877, 1903) is érinteni fogja.

Üdvözlettel,    

Debreczeni Emese 

főtitkár