Februári program (2018)

Kedves Barátunk!

Ebben a hónapban Közgyűlésre és az ezt követő előadásra invitáljuk tagjainkat.
A közgyűlés helye: Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza u. 54.

A közgyűlés időpontja: 2018. február 28, 17. 30 óra

Napirend:

  1. A Magyar-Indiai Baráti Társaság módosított Alapszabályának elfogadása

Az alapszabály-módosítás oka a törvény által előírt módosítások átvezetése

  1. A Társaság második alelnökének a megválasztása (lemondás miatt)
  2. A Társaság tavaly megválasztott többi  tisztségviselőjének a megerősítése
  3. A tagsági díj mértéke (dolgozóknak évi 2000.-, diákoknak és nyugdíjasoknak évi 1000..- Ft)

Figyelemfelhívás:

A közgyűlés határozatképes, ha azon a tagok legalább fele plusz 1 fő jelen van.

Ha a közgyűlés nem határozatképes, a megismételt közgyűlés ugyanazon a helyen (Budapest, 1062 Budapest, Bajza u. 54.) 18.00 órakor (30 perccel az eredeti időpont után) kerül megtartásra. A megismételt közgyűlés a megjelent egyesületi tagok számára tekintet nélkül határozatképes, és nincs akadálya, hogy a jelen meghívóban feltüntetett napirendi pontban döntést hozzon. Csatoltan küldjük az Alapszabályt. Bárkinek hozzáfűznivalója van, kérjük, írja meg.

MIBT módosított Alapszabály 2018

A Közgyűlést ezúttal is Indiával foglalkozó havi programunk követi. Olyan témáról hallunk, amellyel viszonylag ritkán foglalkoznak. Ezért is ígérkezik különösen érdekesnek az előadás.

Vendégünk:                 Dr. Renner Zsuzsanna, indológus, muzeológus, történész, címzetes egyetemi docens ELTE Indológia Tanszék

Téma:                          A szent és az érzéki az indiai művészetben

Az emberi test ábrázolása az indiai művészet legfőbb témája. Igen ám, de a test megjelenítése a legtöbb esetben érzéki. Dús keblű, kihívó pózokban ábrázolt nőalakok népes serege veti kacér pillantásait a templomok falairól és a sztúpakerítésekről, de nem ritka a szexuális aktusok, sőt orgiák ábrázolása sem. Hogyan férnek össze ezek a jelenetek a megszentelt környezettel, a templomi áhítattal és a szerzetesek önmegtartóztató életvitelével? Mi a funkciója és a jelentése ennek az erotikus és szexuális tárgyú képi világnak, amelyet indiai szemlélői olyan magától értetődő természetességgel vesznek tudomásul? Az előadó vetített képes előadásában ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Mindenkit szeretettel várunk.

 

Üdvözlettel,
Debreczeni Emese
főtitkár