Decemberi program (2017)

Kedves Barátunk!

A Nehru-klán közvetlen környezetében több magyar is élt. A család szoros kapcsolatot ápolt Amrita Sher-Gillel, Sass Brunner Erzsébettel és Brunner Erzsébettel. Kevéssé ismert azonban, hogy a családhoz egy magyar asszony is tartozott: az idén 109 éves korában elhunyt Fori Nehru, aki B. K. Nehrunak, a néhai indiai miniszterelnök unokaöccsének felesége volt.

Fori Nehru 1908-ban született Budapesten Friedman Magdolna néven. A nevét később Forbáth Magdolnára változtatta – innen a Fori becenév. 1935-ben ment férjhez B. K Nehruhoz, és onnantól kezdve Indiában élt, Shobha Nehru néven. Férje oldalán részt vett az indiai függetlenségi mozgalomban, segítette őt fontos állami és diplomáciai posztjain. Amikor B. K. Nehru washingtoni nagykövet volt, baráti körükhöz tartozott többek között J. F. Kennedy, L. B. Johnson és H. Kissinger. Színes, fordulatokban gazdag élete során tanúja volt a modern India megszületésének, Nehru és Indira Gandhi sok fontos, sorsfordító döntésének.  Fori Nehru emellett ihletője volt a zsidó identitásról szóló egyik fontos műnek, Martin Gilbert Letters to Auntie Fori c. könyvének.

Az előadás a Fori Nehrutól személyesen hallott történetek alapján idézi fel a nem mindennapi életutat.

ElőadóDr. Lázár Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője.

Az előadás címeEgy magyar asszony a Nehru-családban – Fori Nehru

Helyszín: Nemzetek Háza (1062 Budapest, Bajza utca 54. ) magasföldszint

Az előadás időpontja: 2017. december 13, szerda, 18.00

Dr. Lázár Imre a  nemzetközi tanulmányok szakértője, a kulturális diplomácia specialistája.  Budapesten, a Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatott nemzetközi tanulmányokat, illetve szerzett közgazdasági doktori címet “A kultúra szerepe a nemzetközi kapcsolatok rendszerében” c. dolgozatával. Később Újdelhiben, a Jawaharlal Nehru Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetében folytatott doktori tanulmányokat és védte meg PHD fokozatát a magyar-indiai kulturális diplomáciáról szóló értekezésével. Ebben a témában számos könyvet és cikket publikált, illetve tartott előadást konferenciákon, szemináriumokon. Három alkalommal teljesített külszolgálatot kulturális diplomataként,  köztük kétszer Újdelhiben a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatójaként és az ottani Magyar Nagykövetség kulturális tanácsosaként. Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Bilaterális Kapcsolatokért Felelős Főosztályán dolgozik osztályvezetőként.

Mivel ebben az évben ez az utolsó meghívónk, szeretnék Mindenkinek áldott Karácsonyt, szép ünnepet, és boldog Újévet kívánni mind a magam, mind a Társaság vezetősége nevében.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Üdvözlettel,                                     

Debreczeni Emese

főtitkár