Szeptemberi program (2021)

Kedves Barátunk!

Nagy dilemma után úgy döntöttünk, hogy egyelőre maradunk a virtuális térben. Ezentúl már nem a Voxomost, hanem a Zoom virtuális platformot használjuk.

Előadónk jól ismert a Társaság tagjai számára. Az elmúlt években többször tartott nagysikerű előadást nálunk különböző témákról. Ezúttal jól jön a virtuális kapcsolat lehetősége, hiszen Berlinből fog jelentkezni.

Vendégünk: Dr. Balogh Dániel, indológus

Téma:          „Hogyhogy a legrégebbi indiai feliratok nem szanszkritul vannak?”

Időpont:       2021. szeptember 22, szerda, 17.30

Helyszín:     Zoom: https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

Időszámításunk második évszázadának közepén India nyugati részén Rudradáman király egy udvaronca ékes, költői szanszkrit nyelven vésetett fel egy sziklafeliratot. Ebben első hallásra nincs semmi meglepő, hiszen – gondolnánk – India klasszikus irodalmi nyelve a szanszkrit. Csakhogy a korábbi időkből ismert feliratok nem szanszkritul vannak, hanem prákrit nyelveken. Ráadásul konkrét, történelmi szerzőhöz köthető szanszkrit szépirodalmi műveket sem ismerünk olyanokat, amik ennél a kornál régebbiek lennének. A Rudradámanéhoz hasonló feliratok a negyedik században szaporodni kezdenek, miközben a prákrit fokozatosan eltűnik a feliratokból. Hogyan is zajlott le ez a szanszkritizációnak nevezett nagy változás, és tényleg paradoxon-e, hogy a későbbi nyelvi fejlődési szakaszt képviselő prákritok előbb jelennek meg a feliratokban, mint a korábbi stádiumba tartozó szanszkrit?

 Az előadóról:

Balogh Dániel 2004-ben diplomázott Indológia szakon az ELTE-n, és 2015-ben védte meg doktorátusát ugyanott. Időközben  egyebek között szerkesztőasszisztens volt a Clay Sanskrit Library sorozatnál, valamint óraadóként és Tagore-ösztöndíjasként tanított is indológusokat. Később az angliai székhelyű Asia Beyond Boundaries kutatóprojektben foglalkozott Gupta-kori szanszkrit feliratokkal és az indiai feliratok számítógépes feldolgozásának módszereivel. 2019 óta feleségével és két kisfiával Berlinben él, és a DHARMA projekt tagjaként folytatja a feliratokkal és digitális bölcsészettel kapcsolatos munkát; jelenleg a Keleti Csálukja dinasztia réztábláit dolgozza fel.

Erre a virtuális találkozóra is, melyhez bárhonnan lehet csatlakozni, szeretettel várunk mindenkit.

Üdvözlettel,

Debreczeni Emese

főtitkár