“Ustad Shahid Parvez Khan. egy nagyon illusztris zenészcsalád leszármazottja, sokak szerint több módon is képes volt megújítani a szitárjáték hagyományát. Az Etawah Gharana nevű világhírű szitáriskola hetedik generációjának egyike. Felmenői közt az indiai klasszikus zene olyan meghatározó zenészei voltak, mint Sahabdad Khan, Imdad Khan, Enayet Khan, Waheed Khan, vagy akár a múlt század nagy szitáros legendája, Vilayat Khan.

A fiatal Shahid Parvezt édesapja Guru Ustad Aziz Khan kezdte tanítani, aki maga a legendás szitár és szurbahar (a szitár mély hangrendű testvére) virtuóz játékosa, Ustad Waheed Khan gyermeke volt.

A hagyománynak megfelelően Ustad Aziz Khan-tól előbb hindusztáni éneket és tablajátékot tanult, és csak ezek után kezdte el az iskola híresen szigorú szitártanulási rendszerét. A csodagyereknek titulált Shahid Parvez 8 évesen adta első koncertjét. A hosszú évek szigorú gyakorlása kimagasló játéktechnikával és brilliáns improvizatív képességgel áldotta meg.

Számos díja közül kiemelkedik az indiai kormány által adományozott “Padma Shri” cím, valamint az indiai zeneakadémia, a Sangeet Natak Academy díja. Minden nagy fesztiválon adott már koncertet Indiában, Ázsia más országaiban, Európában és az Egyesült Államokban egyaránt, de játszott számos afrikai és ausztráliai koncertteremben is.

Nihar Mehta Ahmedaband családjának egyik legmegbecsültebb gyermeke. Rokonai közt számos zenész és filozófus akad, és ugyancsak hozzájuk köthető az 1980-ban alapított “SAPTAK” zenei iskola és a hozzá kapcsolódó fesztivál is. Nihar a mindennapi élettel tanulta meg a zene szeretetét. 12 évesen kezdte elsajátítani a tablajáték fortélyait. Előbb nagybátyja Nandan Mehta és Pt Puran Maharaj tanította. Mivel apja és nagybátyja is Kishan Maharaj tanítványa volt, így Nihar-t is tanítani kezdte. Jelenleg Pt. Pooran Maharaj legbecsesebb tanítványa. “

http://trafo.hu/hu-HU/indiai_18


Időpont
2015.11.07. 20:00

Időtartam
120 perc

Helyszín
Trafó Nagyterem