2015. június 17 – 20. között a világhírű szantúrművész, Pandit Satish Vyas Magyarországon koncertezik.

Koncert időpontok:

2015. június 17., 19.00: Pécs, Zsolnay Negyed (a részletekért kérjük kattintson IDE: http://www.indianembassy.hu/?p=124701) – ingyenes

2015. június 18., 18.00: Budapest, Amrita Sher-Gil Kulturális Központ (1025 Bp, Búzavirág u. 14.) – ingyenes

2015. június 19., 18.00: Miskolci Operafesztivál, Játékszín (3525 Miskolc, Déryné u. 1.) – jegyár: 1500 ft

2015. június 20., 18.00: Eger, Szederinda Néptáncfesztivál, Dobó István Vármúzeum (3300 Eger, Vár 1.) – ingyenes

Pandit Satish Vyas szantúrművészről:

Pandit Satish Vyas (ejtsd: Szatís Vjász), az édesapjának és mesterének köszönhetően nagy zenei múlttal és képzettséggel rendelkező hírneves szantúrművész szólóelőadóként szerzett kiemelkedő hírnevet magának. Több szempontból is szerencsés csillagzat alatt született: élete első mestere édesapja, a néhai Pandit C. R. Vyas volt, aki a Padma Bhushan címmel rendelkezett (a harmadik legrangosabb civil kitüntetés Indiában) s a legelismertebb énekese, kifinomult és kiváló előadóművésze volt az indiai zenei világnak. A sors kegyéből később tanítványává válhatott a legendás Padma Vibhushan Pandit Shiv Kumar Sharmanak, akinek neve olyannyira összekapcsolódik a szantúrjátékkal, hogy nélküle az indiai zenei élet ezen ága elképzelhetetlen volna.

Mielőtt élethivatásul választotta a zenét, Satish Vyas menedzsment szakon végzett az egyetemen. Ez a háttér sokat segített neki abban, hogy az indiai klasszikus zenei fesztiválok egyik legsikeresebb szervezőjévé válhasson.

Pandit Satish Vyas mintegy 27 éve rendszeresen koncertezik és készít felvételeket világszerte, különösképp az Egyesült Államokban, Angliában és Európában, Japánban. 1997-ben ő volt az egyetlen nem-európai zenész, akit meghívtak fellépni a velencei Mostra Mozart Fesztiválra. Sokoldalúságát mutatja, hogy néhány éve vendégzenészként játszhatott a világzenét és dzsesszt játszó fúziós csoporttal, a Silk-kel, akik a neves vokalistát, Shankar Mahadevant, az ütőhangszerek mesterét, Shivamanit, az ismert zongoristát/zeneszerzőt és billynetyűst, Louis Bankot, illetve Karl Peters basszusgitárost kísérték Londonban. Az Edinburgh-i Fesztiválon is volt alkalma zenélni Skóciában.

2003-ban a művészt Padma Shri díjjal tüntették ki, 2010-ben pedig megkapta a “Kumar Gandharva Rashtriya Sanman” elnevezésű elismerést a Mumbai-I Kumar Gandharva Alapítványtól. Legújabb elismerése a Swarsagar Sangeet Puraskar zenei kitüntetés, 2015 januárjában kapta a púnai Pimpri Chinchwad Municipal Corporation-től.”