Novemberi program (2016)

Kedves Barátunk!

Novemberi vendégünk Prima Primissima díjas fotóművész, számos elismerés mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa.

 Vendégünk:              Keleti Éva, fotóművész

Az előadás címe:      Krishna szeme

Helyszín:                  Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza u. 54., magasföldszint

Időpont:                   2016. november 23, szerda, 18.00

Keleti Évát életműve elismeréseként a magyar fotós társadalom, és a fotóművészet iránt érdeklődő közönség a magyar fotográfia nagyasszonyának tekinti. A szakmába a Magyar Foto-nál kezdetben végzős egyetemi hallgatóként, gyakornokként szeretett bele, ott ismerkedett meg a kor legjobb fotográfusaival. Innen az MTI-hez vezetett pályája, ahol 22 évig dolgozott sajtófotósként, majd 1956 után a színházi életre szakosodott, s ezért van az, hogy a nagyközönség elsősorban művészportréiről ismeri. Ezt követően az akkor indult Új Tükör munkatársa lett. Hatavanévesen a kamerát letette, és az A. Springer fotóügynökség vezetője lett. Keleti Éva közreműködésével került sor az első World Press Photo kiállításokra, valamint Robert Capa 1948-ban itthon készített képeinek bemutatására hazánkban.

Indiai élményeiről így vall a művésznő:

„ ……1975 őszén jártam Indiában. New Delhi, Bombay, Kerala, Madras és Kalkutta városokban, azaz ezeknek a környezetében. A nemzetközi Újságíró iskola meghívására, tanítani mentem fiatal indiai újságírókat, fotografálni tanítani. Természetesen fotografáltam is. Ezekből két kiállításom is volt, a Nemzeti Galériában és a Néprajzi Múzeumban.

India számomra csodálatos és váratlan volt. Nem csak az ellentétek országa miatt, hanem a tudni akarás és a tudás megszerzése miatt. Van olyan volt tanítványom, akivel a mai napig időnként levelet váltok. Mindig izgalommal tölt el, ha hírt hallok felőlük. Egyik akkor 16 éves „kis” tanítványom a világ legelső fotóriporterei között van.”

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2016. szeptember 21-től november 20-ig időszakos kiállítás nyílt Keleti Éva fotóiból, ahol tárlatvezetést is tart.

Mindenkit szeretettel várunk.

 

Üdvözlettel,

Debreczeni Emese

főtitkár