Hírek, programok


Októberi program (2021)

Kedves Barátunk!

Óvatosságból egyelőre maradnak programjaink a virtuális térben, a Zoom virtuális platform segítségével. Ugyanakkor bízunk benne, hogy eljön az idő, amikor újra személyesen találkozhatunk a Nemzetek Házában.

Októberi előadóink fiatalok, Lausanne-ból jelentkeznek be, a virtuális megoldásnak köszöhetően őket is hallhatjuk egy ritkán hallható témában.

Vendégeink: Szitár Kristóf – PhD hallgató, tanársegéd – Université de Lausanne

Jakab Eszter – PhD hallgató a Lausanne-i Egyetemen és modulvezető a Milestone Intézetben

Téma: Buddha és Bábur Üzbegisztánban        

bővebben…

Szeptemberi program (2021)

Kedves Barátunk!

Nagy dilemma után úgy döntöttünk, hogy egyelőre maradunk a virtuális térben. Ezentúl már nem a Voxomost, hanem a Zoom virtuális platformot használjuk.

Előadónk jól ismert a Társaság tagjai számára. Az elmúlt években többször tartott nagysikerű előadást nálunk különböző témákról. Ezúttal jól jön a virtuális kapcsolat lehetősége, hiszen Berlinből fog jelentkezni.

Vendégünk: Dr. Balogh Dániel, indológus

Téma:          “Hogyhogy a legrégebbi indiai feliratok nem szanszkritul vannak?”

Időpont:       2021. szeptember 22, szerda, 17.30

Helyszín:     Zoom: https://us02web.zoom.us/j/9268169639?pwd=L1BTUUJENUxtSHpycmMzMHlyS3RLUT09

bővebben…

Esszépályázat

Kedves MIBT tagok!

Az Indológia Tanszék az ELTE Bölcsészettudományi Karán 2020. április 22-én megrendezendő indiai kulturális naphoz kapcsolódóan esszépályázatot hirdet, amelyre max. 1000 szó (1,5-es sorközzel kb. 3 oldal) terjedelmű magyar nyelvű esszéket várnak az alábbi témákban:

1. Az én Indiám

2. Nem csak a Tádzs Mahal! India rejtett kincsei

További információk az esszépályázatról az Indológia Tanszék honlapján olvashatók:

https://ind.elte.hu/content/esszepalyazat.e.835

A Tánc Világnapja 2017 április 28

Az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ különleges módon ünnepli A Tánc Világnapját. India kiváló példája az “Egyetemességnek a Sokféleségben”: ebben a szellemben mutatunk be nagyszerű tánc-előadásokat, méghozzá indiai klasszikus és európai táncstílusokat – külön-külön és egybeszőve is, hogy megmutassuk, milyen gyönyörű fúziót hoznak létre.

bővebben…

A Tánc Világnapja 2017 április 30

Április 29-e a Tánc Világnapja, melyet az UNESCO Nemzetközi Tánc Tanács (CID) hozott létre 1982-ben.
 A világ minden országában több millió táncos ünnepel ilyenkor. Ebben az évben a Nemzetközi Tánc Tanács egyesíti erőit a World Food Programmal, hogy a tánc által támogassa az éhezés nélküli világ és az élelmiszer-biztonság ügyét.

bővebben…

Gangesz-Duna fesztivál

Gangesz-duna2

“Az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ 2016. június 17-19. között nagyszabású fesztivált szervez kilenc magyarországi városban (Balatonfüred, Budapest, Eger, Esztergom, Szentendre, Sopron, Nagykanizsa, Szeged, Debrecen). A Nemzetközi Jóga Nap & Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál célja, hogy tovább erősítse és gazdagítsa a Magyarország és India közötti kulturális kapcsolatokat. bővebben…

Vekerdi József professzor úr halálára

2000-ben, az akkor 73 éves Professzor úr, rangos indiai elismerésben részesült, neki ítélték a Dayawati Modi Vishwa Sanskriti Samman-díjat, amit öt évenként adományoznak annak a kutatónak, aki a legtöbbet tette az indiai irodalom külföldi népszerűsítéséért. bővebben…