Februári program (2023)

Kedves Barátunk!

Előadónk a legújabb tagunk, aki – bár már számos hazai és külföldi élménybeszámolót, filmvetítést és fotókiállítást tartott – a Társaság tagjai számára még ismeretlen.

Vendégünk: Makra Péter villamos, energetikai és beruházási mérnökszakértő, a „CNN-IBN A 2010. Év Indiai Embere Díj” birtokosa

Téma: Rövid ismertetés a ladaki és indiai munka-utazásokról; valamint kétszeri látogatás a turisták elől szigorúan elzárt pakisztáni-indiai határvidék tűzszüneti frontvonalában élő őshonos indo-árja (buddhista dárd) brokpák (jelentése: hegyi emberek) apró falvaiban és legnagyobb kétnapos ünnepségén.

Időpont: 2023.február 15, szerda, 17.30

Helyszín: Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza u. 54. mfdszt 1/1

 Az előadóról: Makra Péter többdiplomás mérnökszakértő, nyugalmazott minisztériumi vezető főtanácsos. Korábban több hazai kisebb-nagyobb tervezővállalatnál, energiaszolgáltatónál, hazai és nemzetközi  élelmiszergyártóknál, multinacionális vállalatnál, valamint jelentős hazai és nemzetközi nagy építési projektek, kórházak, élményfürdők, wellness- és konferenciaszállók, megújuló energetikai létesítmények műszaki ellenőrzésében és szakértésében szerzett gyakorlatot. Hazánk legelső, az Európai Unió és a Magyar Kormány által társfinanszírozott hazai támogatási nagyprojektjének az EU általi levizsgáztatásában, indításában volt jelentős szerepe, amiért a Földművelési- és Vidékfejlesztési Minisztérium SAPARD Hivatal elnökének kitüntetését kapta meg. Hosszú évek alatt a Dél-Alföld három megyéjében sok száz jelentős társfinanszírozott építési beruházás ellenőrzését,  projektmenedzselését, valamint projektmonitoringját végezte el. Közel negyven éves, több szakágban és témakörben MMK- és IM hivatalos bejegyzéssel rendelkező igazságügyi mérnökszakértőként még napjainkban is  rendszeres hazai -főleg megújuló energetikai-; az EU által támogatott beruházások szakértését és műszaki ellenőrzését végzi. Korábban több algériai városban (Sedrata, Annaba) jelentős beruházásokat tervezett francia műszaki szabványok alapján; a közelmúltban az Indiai-Himalájában is jelentős beruházásokban közreműködött tervezőként, szakértőként. A Csoma Szobája-, a LEDeG-, a SEEDS India Alapítványok, valamint a Hungary Helps nemzetközi segélyszervezet tagja, önkéntese, alkalmi szakértője és a Himalájai Műkincsek Megőrzői Csoport tagja.

Üdvözlettel,

Debreczeni Emese – főtitkár