Áprilisi program (2016)

nepal-100983_960_720

Kedves Barátunk!

Először is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az előre jelzett április 20-i dátumot a program szervezése során folytatott időpont egyeztetéskor át kellett tegyük április 13-ra. Ezért elnézést kérünk. Ebben a meghívóban két eseményre invitálunk a fenti dátumra:

  •     az éves közgyűlésre, melyet kivételesen 17.00-tól 18.00 óráig tarunk,
  •     valamint egy földrajzi témájú előadásra, amely 18.00-kor kezdődik.

17.00-tól
Kérjük, hogy a közgyűlésre való tekintettel is minél többen próbáljanak jelen lenni és pontosan érkezni, hogy a jelzett időtartam alatt a közgyűlést lebonyolíthassuk.
Napirendi pontok:
Elnöki  beszámoló a 2015/16-os évről

  1. Nyenyestánné Endrész Katalin, a Számvizsgáló Bizottság elnökének beszámolója az elmúlt pénzügyi évről
  2. A 2016/17-os év programtervezete
  3. Egyebek

18.00-tól

Áprilisi előadónk segítségével a Himalája vidékét járjuk be. Keresztmetszetet  kapunk  a természet és társadalom konfliktusairól a nagyrészt Indiához tartozó hegyvonulatban, amelyek a hegység fokozatos birtokbavétele, benépesülése, erőforrásainak kiaknázása nyomán jelentkeznek.

Vendégünk:            Dr. Móga János geográfus, egyetemi docens
Téma:                      Az Ember és a Himalája

Az előadóról:
Földrajztanári és geográfusi oklevelet az ELTE-n szerzett, ugyanitt  1986 óta oktató. Indiával és az indiai kultúrával 1980-ban került szorosabb kapcsolatba, amikor egyetemi hallgatóként  egy saját szervezésű  egy éves időtartamú tanulmányutat tett az országban.  Ennek az útnak az élményanyagából született a „Vándorúton Indiában” c. könyv. Azóta 10 alkalommal sikerült  ösztöndíjjal visszatérnie. Tanulmányútjai során  a negyedidőszaki éghajlatváltozások,  ill. az emberi beavatkozások okozta földrajzi környezeti változásokat vizsgálta az indiai szubkontinensen. A népességnövekedés és gazdasági fejlődés következményeit tanulmányozta, ill. környezetvédelemmel kapcsolatos kutatásokat (Nemzeti Parkok, táji értékek védelme, tájrehabilitáció) folytatott a Himalájában, ill. szerte az országban.

Helyszín:                 Nemzetek Háza, 1062 Budapest, Bajza u. 54. magasföldszint

Az időnként izgalmas utakról szóló vetített-képes előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Üdvözlettel,
Debreczeni Emese
főtitkár